BEEF MASTER Tomaszny

Beef Master Tomaszny to marka sezonowanej wołowiny wywodząca się z Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Tomaszny z Wodzisławia Śląskiego. Rodzinna firma nieprzerwanie od 1937 roku produkuje tradycyjne wyroby wędliniarskie, przekazując z pokolenia na pokolenie unikalne przepisy, metody obróbki mięsa oraz szeroką wiedzę i doświadczenie. 


Sezonowanie

Sezonowana na sucho wołowina najlepszej jakości zapewnia unikalne doznania smakowe. Proces polega na umieszczeniu wyselekcjonowanego mięsa w specjalnej komorze chłodniczej o ściśle określonej temperaturze i wilgotności. Następnie wołowinę pozostawia się na kilka tygodni w komorze, podczas których mięso traci sporo na wadze na skutek obsychania zewnętrznej warstwy steku. Po zakończonym procesie sezonowania mięso pozbawia się suchej warstwy i uzyskuje się idealnie kruchy i soczysty kawałek wołowiny. Sezonowana wołowina ma znacznie intensywniejszy smak, który docenią zwłaszcza koneserzy tego typu mięsa.

 

Marmurkowatość 

Wbrew pozorom obecność tłuszczu w stekach wołowych nie jest wadą. Śródmięśniowe przetłuszczenie mięsa jest swego rodzaju nośnikiem smaku, dodatkowo zapewniającym większą kruchość i soczystość przyrządzonej wołowiny. Delikatne przerosty tłuszczu są również oznaką dobrego traktowania zwierzęcia, z którego pozyskano mięso. Taki rodzaj wołowiny można uzyskać jedynie od wybranych i starannie wyselekcjonowanych ras bydła, ponieważ o zdolności do osiągania marmurkowej struktury mięsa decydują cechy genetyczne.



 

Zalety zdrowotne

Regularne spożywanie mięsa wołowego zapewnia szereg korzyści dla zdrowia. Oprócz dużej ilości białka, żelaza i witamin z grupy B, wołowina jest również źródłem potasu, magnezu oraz cynku. Mitem jest również konieczność rezygnowania z jedzenia mięsa wołowego w przypadku chorób wieńcowych lub miażdżycowych. Dostarczanie organizmowi optymalnej i rozsądnej ilości wołowiny równa się z zapewnieniem kwasu linolowego oraz L-karnityny, odpowiedzialnych za oczyszczanie krwi z toksyn i redukcję tkanki tłuszczowej. L-karnityna jest dodatkowo często stosowana podczas leczenia niewydolności krążeniowej, otyłości oraz chorób wieńcowych i miażdżycy.


--------------
Produkt ten jest pakowany w opakowanie próżniowe o różnych masach dodatkowo dostępny jest tylko w naszym sklepie stacjonarnym - nie sprzedajemy go przez Internet.

BEEF MASTER Tomaszny

Stek z antrykotu Beef Master Tomaszny z kością

175,50


Niedostępny

Stek z antrykotu Beef Master Tomaszny bez kości

202,50


Niedostępny

Stek z rostbefu Beef Master Tomaszny z kością

162,00


Niedostępny

NIE MA TU TEGO, CZEGO SZUKASZ?

Pomożemy Ci znaleźć, to co potrzebujesz!


ZOSTAW NUMER, ODDZWONIMY!

Zapisz się na newsletter

Odbierz kupon 40 zł

Na ten adres otrzymasz kupon po potwierdzeniu subskrypcji.