Większość rodzimych „specjalistów” postuka się po głowie, gdy usłyszy „Zróbmy grilla” w samym środku zimy. Co prawda niska temperatura nie zachęca do biesiadowania na zewnątrz, z drugiej, gdy pomyślisz o tych soczystych stekach i aromatycznym kurczaku, wyśmienitych szaszłykach i innych smakołykach z grilla, to ślinka sama cieknie na tę przepyszną wizję barwnego korowodu aromatu i smaku. To może jednak zrobimy grilla zimą…
Czy grillowanie zimą to dobry pomysł?
Zasadniczo nie ma tutaj żadnych przeciwwskazań. To raczej kwestia tego, jak bardzo przeszkadza nam zimno. Nikt jednak nie każe nam spędzać całego popołudnia przy grillu, przykładowo grille gazowe Broil King pozwalają na bardzo szybkie przygotowanie aromatycznych potraw z grilla. Gotowe potrawy podajemy w ciepłej domowej atmosferze, delektując się smakiem mięsa, ryb i warzyw. Aby się rozgrzać warto zrobić grzańca, który podgrzewamy na bocznym palniku grilla Imperial XL, Regal S590 Pro czy też Sovereign 90.
Czy w zimowym okresie grillować w wyższej temperaturze i jak ją regulować?
Szczególnie zimą należy zwrócić uwagę na temperaturę. Dobrą techniką jest rozgrzanie grilla do 220-270°C. Dopiero wtedy uzyskujemy wymaganą temperaturę dla przygotowywanej potrawy. Dobrym wyznacznikiem tego, że grill jest dobrze rozgrzany jest skwierczenie mięsa, gdy kładziemy je na ruszt. Jeśli go nie słyszymy, znaczy to, że ruszt nie został dostatecznie mocno rozgrzany.
Gdy używamy grilla gazowego, utrzymanie temperatury czy jej regulowanie jest niezwykle proste. Wystarczy odpowiednio dłuższy czas rozgrzewania, utrzymanie temperatury także nie wymaga stosowania specjalnych technik.
Sprawa komplikuje się, gdy posiadamy grill węglowy. W tym przypadku do wstępnego rozgrzania należy użyć większej ilości węgla drzewnego i gdy ten się wypali, dosypywać go, aby temperatura nie spadała. Należy też osłonić go od wiatru, aby zapobiec zbyt szybkiemu spalaniu się węgla drzewnego.
Zimą utrata temperatury na grillu jest znacznie większa. Z tego względu w obu przypadkach, jeśli chodzi o grillowanie zimą i utrzymanie temperatury należy stosować grill z pokrywą, np. marki Broil King, które posiadają wbudowany termometr w pokrywie.
Czy zimą wydłużamy czas przygotowania potraw?
Faktycznie zimą czas przygotowania potraw na grillu ulega wydłużeniu w porównaniu do letniego BBQ. Szczególnie należy uważać podczas przygotowywania potraw mięsnych. Bardzo łatwo o sytuację, w której mięso po zdjęciu z grilla z zewnątrz wygląda idealnie, a w środku środku jest surowe.
Aby uniknąć takiej sytuacji, należy kontrolować wewnętrzną temperaturę mięsa za pomocą termometru z sondą. Doskonale sprawdzi się tutaj termometr Broil King z dwiema sondami.
Ta czynność nie ma bezpośredniego wpływu na czas grillowania czy temperaturę, jednak znacznie łatwiej grillować nie stojąc po łydki w śniegu. Unikniesz także przypadkowego poślizgnięcia się.
Nigdy nie grilluj w zamkniętym pomieszczeniu!
Choć perspektywa dachu nad głową i przyjemne ciepło jest kuszące to odradzamy grillowanie na grillach zewnętrznych w pomieszczeniach zamkniętych. Tylko odpowiednio dostosowane pomieszczenia i grille z odprowadzeniem spalin (kominem), nadają się do tego celu.
To czysta frajda!
Pomyśl o minie sąsiada, gdy jego nos poczuje te smakowite zapachy z Twojego ogrodu w środku śnieżnego zimowego dnia. A Ty jak bohater ze szczypcami i łopatką Premium Imperial przed swoim grillem marki Broil King stoisz i robisz przepyszne burgery, steki, szaszłyki, a nawet pizze dla całej rodziny. Nie każ mu stać w oknie tylko zaproś do siebie, w końcu jedzenia starczy dla wszystkich.