5 zasad zdrowego grillowania

16 marca 2020

Wszyscy uwielbiamy pyszne potrawy przygotowane na gazowych grillach Broil King, jednak czy to, co jemy jest dla nas dobre? Poniżej lista pięciu sposobów na to, by nasze potrawy nie tylko były smaczne, ale też korzystnie wpływało na nasze zdrowie.

W naszym kraju grill kojarzy się z dobrze schłodzonym piwkiem w ciepłe majowe popołudnie, skwierczącą nad rozpalonym węglem drzewnym kiełbasą, często przypieczoną do formy urobku kopalni węgla kamiennego. Wielu amatorów grillowania uważa, że im mocniej spieczone, tym smaczniejsze i zdrowsze. Oczywiście jest to dalekie od prawdy. Co więc zrobić, by grillować zdrowo? Wystarczy, że będziesz kierował się naszych pięciu grillowych rad.
 

1. Wyczyść ruszt lub użyj aluminiowych tacek.


Na powierzchni rusztu, na którym pieczono zwykle kiełbaski może być aż 1,7 miliona bakterii na cm2. To dość sporo i chyba nikt nie miałby ochoty na zjedzenie potrawy, którą przygotowano na brudnym grillu. Co należy zrobić?
  • Przepal ruszt tak, aby wszystkie resztki uległy zwęgleniu.
  • Używając specjalnej szczotki zeskrob pozostałości.

Warto zaznaczyć, że grille marki Broil King posiadają specjalną budowę, dzięki czemu zyskujemy nie tylko więcej aromatu i smaku, ale też są łatwe w czyszczeniu, szczególnie gdy zaopatrzymy się w zestaw dedykowanych szczotek.

Dla osób używających standardowych grillów węglowych dobrym rozwiązaniem mogą być tacki aluminiowe. Ograniczą one brudzenie się rusztu, dodatkowo chroniąc przed rakotwórczymi związkami znajdującymi się w dymie ze spalonego na węglach tłuszczu.
 

2. Pamiętaj o prawidłowej temperaturze i czasie!


Właściwa temperatura na ruszcie pozwala na odpowiednio długą obróbkę termiczną mięs i warzyw. Przykładowo, zbyt wysoka temperatura sprawi, że nasze mięso będzie upieczone z zewnątrz, natomiast w środku pozostanie zupełnie surowe, natomiast warzywa szybko zostaną zwęglone. Jaka temperatura jest odpowiednia do danego rodzaju potraw? Każda potrawa wymaga indywidualnego podejścia, skupmy się jednak na najpopularniejszych daniach, które lądują na naszym grillu. Podane dane są wartościami dla grilla z otwartą pokrywą, gdy używamy pokrywy zamkniętej, należy skrócić czas przygotowania:
  • Stek wołowy, krwisty — temperatura rusztu 175 do 185°C, czas pieczenia 8 do 10 minut, temperatura wewnątrz mięsa to 50 do 55°C.
  • Stek wołowy, półkrwisty — temperatura rusztu 175 do 185°C, czas pieczenia 12 do 15 minut, temperatura wewnątrz mięsa to 62 do 67°C.
  • Stek wołowy, wypieczony — temperatura rusztu 175 do 185°C, czas pieczenia 15 do 17 minut, temperatura wewnątrz mięsa to 70 do 75°C.
  • Hamburgery wołowe o grubości 2 cm — temperatura rusztu 175 do 185°C, czas pieczenia 15 do 18 minut (±2 minuty), temperatura wewnątrz mięsa to 70 do 75°C.
  • Szaszłyki — temperatura rusztu 175 do 185°C, czas pieczenia 8 do 12 minut, temperatura wewnątrz mięsa to 70 do 75°C.
  • Karkówka o grubości ok. 2 cm — temperatura rusztu 190 do 200°C, czas pieczenia 8 do 12 minut, temperatura wewnątrz mięsa to 70 do 75°C.
  • Kiełbasa biała — temperatura rusztu 175 do 185°C, czas pieczenia 5 do 8 minut, temperatura wewnątrz mięsa to 70 do 75°C.
  • Pierś z kurczaka — temperatura rusztu 175 do 185°C, czas pieczenia 12 do 15 minut, temperatura wewnątrz mięsa to 73 do 78°C.
  • Stek z łososia — temperatura rusztu 175 do 185°C, czas pieczenia 6 do 10 minut, temperatura wewnątrz mięsa to 58 do 62°C.
  • Ryba w całości — temperatura rusztu 175 do 185°C, czas pieczenia 8 do 12 minut, temperatura wewnątrz mięsa to 56 do 62°C.
  • Warzywa z grilla — temperatura rusztu 190 do 200°C, czas pieczenia 6 do 8 minut.

Aby kontrolować temperaturę, należ użyć odpowiedniego termometru. Broil King w swojej ofercie posiada kilka modeli termometrów, dodatkowo grille gazowe i węglowe tej marki posiadają wbudowany termometr w pokrywie, co znacznie ułatwia regulowanie temperatury. Zadanie to jest szczególnie proste w przypadku grilli gazowych, gdyż dokładnie tak jak w kuchence możemy zwiększyć lub zmniejszyć płomień na palniku. Jeśli jednak nie posiadasz termometru, kontroluj temperaturę metoda organoleptyczną. W tym celu należy ustawić dłoń ok. 15 cm nad żarem i odliczać czas, w jakim jesteś w stanie utrzymać dłoń na miejscu:

  • Nie dłużej niż 2 sekundy — ruszt jest rozgrzany do temperatury powyżej 200°C.
  • Nie dłużej niż 3 sekundy — ruszt jest rozgrzany do temperatury ok. 190/200°C.
  • Nie dłużej niż 4 sekundy — ruszt jest rozgrzany do temperatury ok. 175/185°C.
  • Przez około 6 do 8 sekund — ruszt jest rozgrzany, do temperatury około 140/160°C.


3. Stawiaj na naturalne składniki i unikaj gotowców!


Niestety produkty w gotowych marynatach skierowanych do oferty dla miłośników grilla, często zawierają spore ilości tłuszczu, konserwantów oraz sztucznych aromatów. Tak naprawdę nigdy nie wiesz co wkładasz do ust. Osobiście jestem zdania, że jeśli zainwestowałem w profesjonalny grill, np. marki Broil King to warto podejść do tematu potraw jak profesjonalny szef kuchni i przygotować wszystko samemu od podstaw. Dobre gatunkowo mięso, świeże warzywa, oraz naturalne przyprawy, sprawią, że nasze potrawy będą aromatyczne i przede wszystkim zdrowe.

4. Zadbaj o swoją dietę.


Zastąp jasne pieczywo ciemnym, a najlepiej podaj sałatki ze świeżych warzyw i owoców. Barwne sałatki z dodatkiem liści rukoli, pomidorów papryki czy innych soczystych i pełnych witamin i minerałów warzyw. Jeśli wolisz zjeść bardziej treściwe posiłki przygotuj warzywa z grilla lub woka. Każdy dietetyk zgodzi się, że zastąpienie pieczywa warzywami znacznie ograniczy ilość spożywanych kalorii.

5. Sam przygotuj zdrowe sosy!


Gotowe sosy, keczupy czy majonezy często są pełne konserwantów i cukru. Warto zastąpić je zdrowymi odpowiednikami. Doskonale sprawdza się tu sosy na bazie jogurtów naturalnych czy przyrządzonych ze świeżych pomidorów i ziół. Klasyka jest tutaj sos czosnkowy czy uwielbiany w naszym kraju, grecki sos Tzatziki. Sprawdzą się one nie tylko do mięs, ryb, ale też doskonale komponują się z pizzą przygotowaną na grillu Broil King dzięki specjalnie przygotowanym akcesoriom tego celu.

Smacznego!

 

Stosując się do powyższych porad nie tylko nasze dania będą smaczniejsze, ale i znacznie zdrowsze. W końcu nie ma nic ważniejszego niż nasze zdrowie i zdrowie naszych najbliższych. Jestem też, pewien, że jeśli do tej pory stawialiście na gotowce, to szybko dojdziecie do wniosku, że przygotowane od podstaw potrawy to dokładnie ten smak i aromat, którego oczekiwaliście wybierając profesjonalny grill do swojego ogrodu.


GLS - logo
Inpost - logo
Poczta polska - logo
Orlen paczka - logo
Imoje - logo
Inbank - logo
Visa - logo
Mastercard - logo