Grillowany Dzień Dziecka, czyli jak grillować z najmłodszymi

22 maja 2020

Wszyscy uwielbiamy smak grillowanych potraw, zarówno ci najstarsi, jak i najmłodsi. Oczywiście, gdy chodzi o tych drugich, szczególną uwagę należy zwrócić na to, jakie dania podajemy i czy są one zdrowe. Druga kwestia to pasja grillowania, którą miło jest dzielić z naszymi pociechami. W końcu „Czym za młodu skorupka nasiąknie”, szczególnie Dzień Dziecka to świetna okazja by nasze pociechy były szefami kuchni, tudzież grilla i przy naszej pomocy upichciły coś smacznego. Pozostaje tylko pytanie, jak takie wspólne grillowanie z dziećmi zorganizować?

Warto grillować z najmłodszymi!

Grillowanie całą rodziną to świetna forma budowania więzi, to także zabawa i doskonała lekcja kulinarna dla dzieci. Warto zaangażować nasze pociechy by same przygotowały własne wymarzone danie. Oczywiście wszystko pod ścisłą kontrolą dorosłych. Wachlarz możliwości jest naprawdę ogromny, gdyż nowoczesne grille gazowe pozwalają przygotować pełnowartościowy obiad z zupą i drugim daniem, a dodatki typu sałatki dają ogromne pole do popisu najmłodszym. Starsze dzieci mogą przygotować je od podstaw, wraz z krojeniem składników, tym mniejszym lepiej pokroić składniki tak by pozostało samo komponowanie smaków. Nam dorosłym daje to szansę odkryć naprawdę zaskakujące kompozycje smakowe, a wszyscy doskonałe się bawimy, gdy na ruszczcie dochodzi mięso, ryby i inne zdrowe potrawy.

Ma być pomysłowo!

Dzieci to bardzo wymagający smakosze. W zasadzie każdy rodzic wie, że podniebienia ich pociech potrafią być w zaskakujący sposób wybredne. Często nawet nie chodzi o sam smak, a o konsystencję, kolor i formę podania dania. Przykładowo zupa kalarepowa z dużą ilością liści i jarzyn dla 6 latka jest praktycznie nie do przełknięcia, ale ta sama zupa po zmiksowaniu i nazwaniu jej „zupą trollową” w magiczny sposób staje się ulubioną potrawą niejadka. Idąc tym tropem grillowana pierś kurczaka to „smok z grilla”, dorsz lub łosoś zmienia się w „grillowanego rekina”, cukinia w „grillowane magiczne warzywo”, i tak dalej. Kluczem jest dopasowanie nazwy dania do zainteresowań dziecka.

Forma podania, szczególnie w przypadku małych dzieci, jest kluczowa. Warzywa poukładane w zwierzątka, uśmiechnięte buźki, samochodziki i serduszka zachwycają formą i sprawiają, że dania znikają z talerzy jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki.

Jak grillować by było zdrowo dla dziecka?

Aby nasze potrawy z grilla były zdrowe dla dzieci musimy przestrzegać kilku kluczowych zasad:

  • Dokładnie czyścimy ruszt z resztek spalonego tłuszczu, dedykowanymi narzędziami.
  • Grillujemy na aluminiowych tackach.
  • Przed podaniem mięsa sprawdzamy, czy nie jest surowe w środku.
  • Jeśli masz grill węglowy, nie używamy chemicznych rozpałek do grilla. Najlepiej, jeśli dania dla najmłodszych przygotujemy na grillu gazowym.
  • Przed położeniem grillowanych produktów na ruszt, dokładnie je myjemy.
  • Nie używamy tzw. gotowców ze sklepu! Tylko przygotowując potrawy od podstaw możemy mieć pewność, że nasze dania nie zaszkodzą dziecku.
  • Nie podajemy dzieciom grillowanych kiełbas, parówek i serków, gdyż mają niewiele substancji odżywczych.
  • Unikaj przypiekania potraw, a tym bardziej ich przypalania. Lepiej grillować na wolnym ogniu i dłużej niż w wysokiej temperaturze i szybko.

Kilka pomysłów na dania z grilla dla dziecka

Poniżej kilka zdrowych i smacznych dań, które zachwycą małych smakoszy potraw z grilla.

Kolorowe szaszłyki!

Aby je przygotować, potrzebujesz cukinię, pieczarki, paprykę, pomidorki koktajlowe oraz kurczaka. Cukinię, pieczarki, paprykę i kurczaka kroimy w kostkę. Następnie wraz z pomidorkami nabijamy na szpikulce do szaszłyków lub drewniane patyczki. W nabijaniu mogą pomóc nam dzieci. Surowe szaszłyki grillujemy na tackach na wolnym ogniu uważając by temperatura nie była zbyt wysoka, tak by kurczak miał czas się upiec w środku, a warzywa nie zostały spalone.

Fantazyjna pizza z grilla!

Jeśli posiadasz kamień do pizzy na grilla, każdy może zrobić swoją pizzę. Przygotuj składniki i podkład z ciasta. Niech każdy wrzuci na pizzę co tylko zechcę. W grillach marki Broil King pizza jest gotowa w kilka minut.

Czekoladowo owocowy deser!

Dzieci uwielbiają owoce i eksperymenty. Wrzuć na chwilę ulubione owoce dziecka na grilla, następnie polej je roztopioną czekoladą. Z pewnością ty także skusisz się na taki słodki i zdrowy deser.

Grillowana pierś z kurczaka z miodem i limonką

Aby przygotować marynatę do kurczaka, przygotuj pół łyżki miodu, sok z połówki limonki, jedną łyżkę tymianku, łyżkę oliwy z oliwek oraz sól i pieprz do smaku. Marynatę może nam pomóc przygotować nasza pociecha. Pierś z kurczaka dokładnie umyj i osusz. Następnie pozostaw pierś w marynacie na kilka godzin w lodówce. Po wyciągnięciu, grilluj na tacce przez około 10 minut.

Czas odpalić grilla!

Nie ważne czy to Dzień Dziecka, urodziny naszej pociechy czy inna okazja, w której biorą udział najmłodsi, grill zawsze jest dobrym pomysłem. Wybierając grilla gazowego marki Broil King nasze dania przygotowujemy szybko i zdrowo.

Pozostaje nam życzyć wszystkim brzdącom, urwisom, małym kucharzom i smakoszom wszystkiego najlepszego z okazji ich święta, oraz oczywiście…

Smacznego!


GLS - logo
Inpost - logo
Poczta polska - logo
Orlen paczka - logo
Imoje - logo
Inbank - logo
Visa - logo
Mastercard - logo