Niepowtarzalny smak potraw z grilla sprawia, że z przyjemnością wracamy do nich, a wręcz celebrujemy czas spędzony przy grillu. W niniejszym artykułu dowiecie się czym jest i jak powstaje ten, wręcz uzależniający smak i jak on powstaje zarówno w grillach węglowych, jak i gazowych marki Broil King.
Jak powstaje smak BBQ?
Podczas grillowania najważniejsza jest temperatura, im większa, tym lepiej, choć oczywiście wszystko zależy od rodzaju potrawy (warzywa wymagają niższej temperatury, by ich nie spalić), to w przypadku mięs ta zasada jest bardzo uniwersalna. Wysoka temperatura pozwala na zamknięcie soków wewnątrz mięsa, dzięki czemu będzie ono miękkie i soczyste.
Oczywiście część tych soków wycieknie i jest to jak najbardziej pożądana sytuacja. To właśnie odparowanie z powierzchni rozżarzonego węgla soków, marynat i tłuszczu nadaje ten wyjątkowy smak BBQ. Opadając na gorącą powierzchnię wyparowują, wzbijają się chmurą aromatu i przenikają z powrotem do mięsa.
Kolejnym czynnikiem nadającym smak jest proces karmelizacji. Proces ten polega na rozkładzie cukrów w potrawach, dzięki czemu nabierają one charakterystycznego słodkawego posmaku. W owocach proces ten zaczyna się w temperaturze około 110°C, natomiast w mięsie w okolicy 160°C. Ważne jest, by proces ten kontrolować, gdyż w temperaturze 180°C cukry nabierają gorzkiego smaku, a powyżej 210°C zaczynają się zwęglać.
Czym różni się smak potraw z grilla węglowego i gazowego?
Proces powstawania smaku na grillu gazowym i węglowym jest dokładnie tym samym procesem. Choć wielu zwolenników grilla węglowego uważa, że to właśnie dzięki węglowi mięso ma taki, a nie inny smak, to jest to prawda jedynie częściowa. Smak powstaje dzięki węglowi, ale tylko dzięki temu, że to na nim odparowują soki oraz marynaty. Sam węgiel nie ma smaku ani zapachu i nie wpływa on na to jak mięso smakuje, jest jedynie paliwem potrzebnym do osiągnięcia smaku BBQ. Oczywiście mówimy tutaj o przypadku węgla drzewnego, bez dodatków szkodliwych związków chemicznych, które znajdziemy w brykietach i tanim węglu drzewnym niewiadomego pochodzenia. Zły gatunkowo węgiel wpływa na smak potraw, ale niestety w sposób bardzo nieprzyjemny dla naszych kubków smakowych.