Broil King - czyszczenie i konserwacja grilla! Część 2

28 września 2020

Czyszczenie grilla gazowego Broil King

Czyszczenie grilla gazowego marki Broil King jest proste. Aby przeprowadzić prawidłowe czyszczenie grilla, postępują zgodnie z niniejszą instrukcją:

  1. Wypalanie resztek — w tym celu należy ustawić pokrętła w pozycji POW-R-ZONE™ i rozgrzać grill do temperatury 300-350°C. Wszystkie pozostałości na rusztach muszą ulec zwęgleniu. To czy proces zwęglania nadal trwa rozpoznamy po unoszącym się z grilla dymie. Po zakończeniu procesu zwęglania z grilla przestanie się dymić.
  2. Studzenie grilla — nim przejdziesz do dalszych czynności pozwól by grill się wystudził. Nagłe schłodzenie go woda może spowodować uszkodzenie grilla lub rusztu.
  3. Czyszczenie rusztu — za pomocą szczotki Broil King należy wyszorować ruszt po obu stronach. Ruszt obracany za pomocą chwytaka wielofunkcyjnego Broil King. Po wyszczotkowaniu rusztu należy odłożyć go na bok by nie przeszkadzał w kolejnych czynnościach.
  4. Czyszczenie aromatyzerów Flav-R-Wave™ - podobnie jak ruszt, aromatyzery także należy wyszczotkować za pomocą szczotki Broil King. Następnie odłóż aromatyzery na bok.
  5. Czyszczenie separatorów — wyjmij separatory oddzielające palniki i wyczyść je dokładnie szczotką
  6. Czyszczenie górnej półki — podobnie jak wcześniej leży wyczyścić górny ruszt za pomocą szczotki. Następnie zdejmij go za pomocą chwytaka wielofunkcyjnego i wyczyść spodnią stronę. Po oczyszczeniu górnego rusztu należy spryskać go odtłuszczaczem i spłukać po upływie 30 minut wodą.
  7. Czyszczenie wnętrza pokrywy — wewnątrz pokrywy znajdziemy ciemne miejsca, które wyglądają jak łuszcząca się farba. W rzeczywistości jest to nagromadzony osad węgla, który należy usunąć za pomocą grzbietu szczotki (strona bez drucików).
  8. Czyszczenie tylnego palnika — zapal palnik i sprawdź, czy jego dysze zostały zatkane. Następnie je wyczyść tak, by po zapalniu palnik płonął równomiernie na całej długości. Jeśli jest to możliwe, zdejmij go (zależy to od modelu grilla).
  9. Czyszczenie wnętrza piekarnika — zrobisz to za pomocą szczotki. Dokładnie zeskrob nagromadzone zanieczyszczenia ze ścianek wnętrza piekarnika. Następnie zeskrobany usuń za pomocą odkurzacza.
  10. Czyszczenie deflektorów — wyjmij je i oczyść za pomocą szczotki. Jeśli zajdzie taka potrzeba, możesz użyć chwytaka uniwersalnego do zeskrobania większych zabrudzeń.
  11. Czyszczenie głównych palników — podobnie jak tylny palnik należy je oczyścić i odetkać wszystkie otwory, tak by dawały równomierny płomień.
  12. Czyszczenie dna piekarnika — za pomocą odkurzacza usuń nagromadzone nieczystości.
  13. Konserwacja — pokryj wyczyszczone części olejem spożywczym w celu ich konserwacji.
  14. Poskładaj grilla — umieść wszystkie elementy grilla w jego obudowie.

W ten sposób wyczyszczony i zakonserwowany grill gazowy Broil King może czekać do następnego użycia, nawet przez dłuższy okres.

Pozostaje nam życzyć udanego grillowania.


GLS - logo
Inpost - logo
Poczta polska - logo
Orlen paczka - logo
Imoje - logo
Inbank - logo
Visa - logo
Mastercard - logo