Czyszczenie grilla gazowego Broil King
Czyszczenie grilla gazowego marki Broil King jest proste. Aby przeprowadzić prawidłowe czyszczenie grilla, postępują zgodnie z niniejszą instrukcją:
- Wypalanie resztek — w tym celu należy ustawić pokrętła w pozycji POW-R-ZONE™ i rozgrzać grill do temperatury 300-350°C. Wszystkie pozostałości na rusztach muszą ulec zwęgleniu. To czy proces zwęglania nadal trwa rozpoznamy po unoszącym się z grilla dymie. Po zakończeniu procesu zwęglania z grilla przestanie się dymić.
- Studzenie grilla — nim przejdziesz do dalszych czynności pozwól by grill się wystudził. Nagłe schłodzenie go woda może spowodować uszkodzenie grilla lub rusztu.
- Czyszczenie rusztu — za pomocą szczotki Broil King należy wyszorować ruszt po obu stronach. Ruszt obracany za pomocą chwytaka wielofunkcyjnego Broil King. Po wyszczotkowaniu rusztu należy odłożyć go na bok by nie przeszkadzał w kolejnych czynnościach.
- Czyszczenie aromatyzerów Flav-R-Wave™ - podobnie jak ruszt, aromatyzery także należy wyszczotkować za pomocą szczotki Broil King. Następnie odłóż aromatyzery na bok.
- Czyszczenie separatorów — wyjmij separatory oddzielające palniki i wyczyść je dokładnie szczotką
- Czyszczenie górnej półki — podobnie jak wcześniej leży wyczyścić górny ruszt za pomocą szczotki. Następnie zdejmij go za pomocą chwytaka wielofunkcyjnego i wyczyść spodnią stronę. Po oczyszczeniu górnego rusztu należy spryskać go odtłuszczaczem i spłukać po upływie 30 minut wodą.
- Czyszczenie wnętrza pokrywy — wewnątrz pokrywy znajdziemy ciemne miejsca, które wyglądają jak łuszcząca się farba. W rzeczywistości jest to nagromadzony osad węgla, który należy usunąć za pomocą grzbietu szczotki (strona bez drucików).
- Czyszczenie tylnego palnika — zapal palnik i sprawdź, czy jego dysze zostały zatkane. Następnie je wyczyść tak, by po zapalniu palnik płonął równomiernie na całej długości. Jeśli jest to możliwe, zdejmij go (zależy to od modelu grilla).
- Czyszczenie wnętrza piekarnika — zrobisz to za pomocą szczotki. Dokładnie zeskrob nagromadzone zanieczyszczenia ze ścianek wnętrza piekarnika. Następnie zeskrobany usuń za pomocą odkurzacza.
- Czyszczenie deflektorów — wyjmij je i oczyść za pomocą szczotki. Jeśli zajdzie taka potrzeba, możesz użyć chwytaka uniwersalnego do zeskrobania większych zabrudzeń.
- Czyszczenie głównych palników — podobnie jak tylny palnik należy je oczyścić i odetkać wszystkie otwory, tak by dawały równomierny płomień.
- Czyszczenie dna piekarnika — za pomocą odkurzacza usuń nagromadzone nieczystości.
- Konserwacja — pokryj wyczyszczone części olejem spożywczym w celu ich konserwacji.
- Poskładaj grilla — umieść wszystkie elementy grilla w jego obudowie.
W ten sposób wyczyszczony i zakonserwowany grill gazowy Broil King może czekać do następnego użycia, nawet przez dłuższy okres.
Pozostaje nam życzyć udanego grillowania.