Listopad to czas, gdy większość grilli spoczywa w garażach, czekając na powrót ciepłych dni. Jeśli jednak czytasz ten artykuł, to znaczy, że odpalasz grilla równie regularnie w listopadzie, jak i w maju, a Twój głód nowych pomysłów i inspiracji potraw nigdy nie zostanie zaspokojony. To dla Ciebie mamy inspirację, która wprawi w zdumienie Twoich gości, rodzinę i sąsiadów, zazdrośnie spoglądających zza zasłony sypialni do Twojego ogrodu! Zupa z grilla to nowy kierunek Twoich odkryć kulinarnych! W końcu dla grilla marki Broil King, to żaden problem.
Jakie są zalety zupy
Zupa to prawdziwe bogactwo składników. Znajdziemy w nich mięso, warzywa, bardzo dobre dla naszego zdrowia węglowodany złożone, jak i te „dobre” tłuszcze. Co ważniejsze całość tworzy wyśmienitą kompozycję smaków i aromatów. W jesienny wieczór taka zupa nie tylko syci, ale też przyjemnie rozgrzewa.
Jakie akcesoria do zupy z grilla są niezbędne?
Aby przygotować na grillu wyśmienity wywar na bazie lekko grillowanego mięsa, warzyw i aromatycznych przypraw niezbędny jest odpowiedni garnek. Oczywiście nie może być to każdy dostępny garnek w naszej kuchni. Najlepiej, jeśli będzie to wok żeliwny Broil King Premium lub inny garnek z żeliwa. Oczywiście, jeśli posiadamy grill marki Broil King Imperial XL Black z bocznym palnikiem, możliwości rozciągają się na jakikolwiek garnek, który mamy pod ręką.
Pożywna zupa z grillowanego kurczaka i makaronem
Zupa ta jest bardzo prosta do przygotowania, a jednocześnie stanowi bardzo sycące danie. Jej bazą jest bulion, grillowany kurczak, makaron wstążki oraz warzywa. Poniżej lista wszystkich składników:
- 6 szklanek wody
- 2 udka lub podudzia z kurczaka
- 20 dag makaronu wstążki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/2 cebuli opalonej nad palnikiem
- 1/2 pora (białej części)
- 1/2 małego selera
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka przyprawy gyros
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 3 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- sól
- natka pietruszki
- Kurczaka przyprawiamy przyprawą do gyrosa i grillujemy do momentu, gdy mięso nabierze złotego koloru.
- Makaron gotujemy al dente.
- Warzywa, czyli marchew, pietruszkę i seler należy obrać i pokroić.
- Warzywa i grillowanego kurczaka przekładamy do woka Broil King i zalewamy wodą.
- Dodajemy cebulę, por, czosnek, liście laurowe, ziarenka pieprzu oraz ziele angielskie.
- Całość należy zagotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok półtorej godziny. Zupa powinna delikatnie pyrkać.
- Ugotowaną marchew wyciągamy z aromatycznego wywaru, kroimy w plastry i wrzucamy z powrotem do woka.
- Wyjmij kurczaka, obierz mięso i pokrój je na kawałki, następnie wrzuć z powrotem do garnka.
- Zupę podawaj z ugotowanym makaronem, kawałkami mięsa, marchewką i natką pietruszki.
Rozgrzewający smak w sam raz na chłodny dzień!
Teraz gdy smaczny wywar rozgrzewa nasz brzuch od środka, możemy przystąpić do przygotowania żeberek, karkówki lub innego smacznego drugiego dania z grilla. Pozostaje mi życzyć ci smacznego!