Broil King - Smaczna zupa z grilla w listopadzie!

16 listopada 2020

Listopad to czas, gdy większość grilli spoczywa w garażach, czekając na powrót ciepłych dni. Jeśli jednak czytasz ten artykuł, to znaczy, że odpalasz grilla równie regularnie w listopadzie, jak i w maju, a Twój głód nowych pomysłów i inspiracji potraw nigdy nie zostanie zaspokojony. To dla Ciebie mamy inspirację, która wprawi w zdumienie Twoich gości, rodzinę i sąsiadów, zazdrośnie spoglądających zza zasłony sypialni do Twojego ogrodu! Zupa z grilla to nowy kierunek Twoich odkryć kulinarnych! W końcu dla grilla marki Broil King, to żaden problem.

Jakie są zalety zupy

Zupa to prawdziwe bogactwo składników. Znajdziemy w nich mięso, warzywa, bardzo dobre dla naszego zdrowia węglowodany złożone, jak i te „dobre” tłuszcze. Co ważniejsze całość tworzy wyśmienitą kompozycję smaków i aromatów. W jesienny wieczór taka zupa nie tylko syci, ale też przyjemnie rozgrzewa.

Jakie akcesoria do zupy z grilla są niezbędne?

Aby przygotować na grillu wyśmienity wywar na bazie lekko grillowanego mięsa, warzyw i aromatycznych przypraw niezbędny jest odpowiedni garnek. Oczywiście nie może być to każdy dostępny garnek w naszej kuchni. Najlepiej, jeśli będzie to wok żeliwny Broil King Premium lub inny garnek z żeliwa. Oczywiście, jeśli posiadamy grill marki Broil King Imperial XL Black z bocznym palnikiem, możliwości rozciągają się na jakikolwiek garnek, który mamy pod ręką.

Pożywna zupa z grillowanego kurczaka i makaronem

Zupa ta jest bardzo prosta do przygotowania, a jednocześnie stanowi bardzo sycące danie. Jej bazą jest bulion, grillowany kurczak, makaron wstążki oraz warzywa. Poniżej lista wszystkich składników:

  • 6 szklanek wody
  • 2 udka lub podudzia z kurczaka
  • 20 dag makaronu wstążki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 cebuli opalonej nad palnikiem
  • 1/2 pora (białej części)
  • 1/2 małego selera
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka przyprawy gyros
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól
  • natka pietruszki
  1. Kurczaka przyprawiamy przyprawą do gyrosa i grillujemy do momentu, gdy mięso nabierze złotego koloru.
  2. Makaron gotujemy al dente.
  3. Warzywa, czyli marchew, pietruszkę i seler należy obrać i pokroić.
  4. Warzywa i grillowanego kurczaka przekładamy do woka Broil King i zalewamy wodą.
  5. Dodajemy cebulę, por, czosnek, liście laurowe, ziarenka pieprzu oraz ziele angielskie.
  6. Całość należy zagotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok półtorej godziny. Zupa powinna delikatnie pyrkać.
  7. Ugotowaną marchew wyciągamy z aromatycznego wywaru, kroimy w plastry i wrzucamy z powrotem do woka.
  8. Wyjmij kurczaka, obierz mięso i pokrój je na kawałki, następnie wrzuć z powrotem do garnka.
  9. Zupę podawaj z ugotowanym makaronem, kawałkami mięsa, marchewką i natką pietruszki.

Rozgrzewający smak w sam raz na chłodny dzień!

Teraz gdy smaczny wywar rozgrzewa nasz brzuch od środka, możemy przystąpić do przygotowania żeberek, karkówki lub innego smacznego drugiego dania z grilla. Pozostaje mi życzyć ci smacznego!


GLS - logo
Inpost - logo
Poczta polska - logo
Orlen paczka - logo
Imoje - logo
Inbank - logo
Visa - logo
Mastercard - logo