Wybierając grilla stoimy przed nie lada dylematem. Jedną z bardzo istotnych kwestii jest rozmiar grilla. Jak każdy produkt i ten należy dobrać do naszych potrzeb i oczekiwań. Grille gazowe Broil King kojarzą się głównie z potężnym gabarytem, którego raczej nie spakujemy do bagażnika samochodu, gdy jedziemy na urlop. Z drugiej strony urodzinowa impreza na kilkanaście osób przy grillu i na małym ruszcie już robi się ciasno. Co wybrać? Jak pogodzić ten dylemat? O tym przeczytacie w niniejszym artykule.
Więcej, szybciej i na bogato
Jednym z większych grilli marki Broil King jest grill gazowy Regal XL gdzie wymiar głównego rusztu to 65 × 49 cm i małego 32 × 49 cm. Całkowita szerokość grilla to 194 cm! Tak imponująca wielkość pobudza kulinarną wyobraźnię. Spokojnie przyrządzimy potężny udziec wieprzowy, czy dzika, powoli grillując Pulled Whisky Pork przez 12 godzin. Gwarantujemy, że smak takiej potrawy jest niezapomniany o czym mogliśmy się przekonać jakiś czas temu na zlocie YouTuberów zorganizowanym przez sklep Kolba.pl
Na dużym grillu z łatwością przygotujemy steki w większej ilości podczas przyjęcia na kilkanaście osób. Specjalna technika grillowania pozwala tak przygotować steki by co niecałą minutę schodził jeden gotowy stek. W ten sposób w kwadrans zdołamy wydać nawet 15 porcji. Wrzucamy steka z lewej strony grilla, gdy mamy gotową jedną stronę przesuwamy go w prawo umieszczając kolejnego steka i powtarzamy tę czynność z każdym kolejnym, soczystym stekiem, aż wydamy ostatnią porcję mięsa. W zasadzie techniki tej można używać na każdym grillu, jednak im większy ruszt, tym szybciej nasi goście zjedzą smaczny i przede wszystkim ciepły posiłek, niezależnie czy będą to steki, burgery, karkówka czy kiełbaski.
Kolejnym atutem dużych grilli jest to, że z łatwością dostosujemy je do naszych preferencji. Szczególnie grille gazowe Broil King posiadają bogatą ofertę wszelkiego rodzaju akcesoriów, dzięki, którym rozbudujemy grillowe menu o wachlarz nowych możliwości. Pizza, zupy czy warzywa i owoce staną się czymś co zaskoczy naszych gości. Wśród wspomnianych akcesoriów znajdziemy kamienie do pizzy, żeliwne płyty, na których przyrządzimy jajecznicę na boczku na śniadanie, chilli con carne spokojnie dojdzie w żeliwnym woku, natomiast w brytfannie będą czekać rozpływające się w ustach żeberka.
Oczywiście nie możemy zapomnieć o wrażeniu, jakie robi na naszych gościach grill Imperial, Regal czy nieco mniejszy Baron. Majestatyczny, wspaniały i fenomenalny grill, który nie tylko jest niezawodnym urządzeniem, ale i naszą ozdobą ogrodu, mówiącym wprost, że to Ty jesteś królem grilla w swoim domu.
Oczywiście duże grille to także świetna inwestycja, jeśli prowadzisz hotel, pensjonat lub lokal gastronomiczny. Urozmaicenie menu o dania z grilla zawsze wychodzi na duży plus, a nasi goście wrócą do domu, polecając nas swoim znajomym. Inwestycja szybko zwróci się z nawiązką.