Pasjonująca historia Grilla - część 1

07 czerwca 2021



Gdy mówimy o grillu przychodzą nam do głowy obrazy czasu, który spędzamy wspólnie z rodziną i przyjaciółmi, pięknej słonecznej pogody, a przede wszystkim pysznego mięsa, warzyw i wielu innych dań. W końcu dziś wachlarz przygotowywanych grillowanych potraw jest niemalże nieograniczona, choć na samym początku był to zaledwie kawał mięsa wrzuconego na żar ledwo co odkrytego ognia.

Grill epoki kamienia łupanego

Tutaj się wszystko zaczęło. Trudno powiedzieć czy w wyniku przemyślanego działania, czy był to przypadek. To, co jest pewne, to fakt, że wrzucone do ognia mięso mamuta stało się bardziej miękkie i smaczne, co ważniejsze, pozwoliło na dostarczenie większej dawki substancji odżywczych naszym przodkom. Upieczone mięso zachowuje także dłużej swoją świeżość. Człowiek nie musiał się już tak bardzo skupiać na zdobyciu pożywienia, a wolny czas mógł poświęcić na bardziej kreatywne działania, jak tworzenie narzędzi, broni i rozwijanie strategii polowań. To dzięki pierwszym w dziejach grillowanym stekom z mamuta dziś jesteśmy na górze łańcucha pokarmowego. Oczywiście było to bardziej działanie z potrzeby przetrwania, ale to właśnie ta potrzeba doprowadza nas do czasów współczesnych i grilla Broil King w naszym ogrodzie.

Gdy królował nam rożen!

W czasach antycznych i średniowieczu mięso nadziewano na rożen, a następnie powoli obracano nad płomieniami żywego ognia. Zwierzyna łowna, hodowlana, jak i wszelkiej maści ptactwo gościły na stołach szlachetnie urodzonych na terenie całej Europy. Nieco gorzej z dostępem do mięsa miał prosty lud, jednak i tu nie zabrakło drobnej zwierzyny, która była przygotowywana na rożnie. W dzisiejszych czasach także rożen ma swoich amatorów. Takie grille jak Broil King Imperial XL S posiadają go w swoim wyposażeniu, co pozwala na przygotowanie soczystych i wykwintnych dań mięsnych.

Wielkie odkrycia geograficzne i kulinarne

Okres wielkich odkryć geograficznych miał ogromny wpływ na rozwój sztuki kulinarnej na świecie. Z Ameryki przywieziono ziemniaki, bataty, pomidory czy też kukurydzę, które do dziś stanowią doskonały dodatek do grillowanych potraw. Z Azji trafiło do nas bogactwo przypraw, które podkreślają bukiet smaku przygotowanych dań.

Nie sposób tutaj nie wspomnieć o pizzy, której dzisiejszy wizerunek został wykreowany właśnie po pojawieniu się we Włoszech pomidorów, których zaczęto używać do przygotowania tego popularnego dania. W XVIII wieku w Neapolu zaczęły pojawiać się lokale, w których podawano pizze. Dziś sami możemy przygotować pizzę, wykorzystując do tego grilla marki Broil King oraz specjalny kamień. Więcej o pizzy z grilla znajdziecie w naszym poprzednim materiale tutaj.

Skoro mowa o kamieniach, na których gotujemy. Plemiona indiańskie, które zamieszkiwały tereny Ameryki, do pieczenia używały mocno rozgrzanych kamieni. Dziś podobnej techniki używa się stosując rozgrzane płyty stalowe i żeliwne. Przygotujemy na nich kotleciki i steki wołowe, jajka sadzone czy też pyszne i chrupiące warzywa. To właśnie od rdzennych Amerykanów pochodzi alternatywna nazwa grillowania, czyli „barbecue”, co oznaczało pieczenie mięsa na wspomnianym już wcześniej rożnie.
 

 

Grill Broil King Regal Pellet 500


Grill gazowy Broil King Gem 320


GLS - logo
Inpost - logo
Poczta polska - logo
Orlen paczka - logo
Imoje - logo
Inbank - logo
Visa - logo
Mastercard - logo