
Barbecue na dzikim zachodzie
Czasy podboju dzikiego zachodu to płonące ogniska i skwierczące nad ogniem mięsiwo lub stek przygotowany na kamieniu. Barbecue tamtych czasów to domena traperów, kowbojów, a także przemierzających prerię samotników. Tego typu posiłki były kojarzone z niższymi warstwami społecznymi lub rdzenną ludnością dzisiejszych Stanów Zjednoczonych Ameryki. Czasy się zmieniają i dziś wielu pasjonatów bushcraftu i outdooru wraca do tego typu aktywności w ramach ucieczki od zgiełku miasta. Wielu z niecierpliwością czeka na pieczyste prosto z żywego ognia, gdzieś na odludziu, gdzie tylko szum drzew, szmer rzeki i niebo pełne gwiazd.
Wojenna zawierucha
Gdy świat ogarnęła zawierucha wojen światowych i wielkiego kryzysu ludzie chętniej zaczęli wspólnie spędzać czas przy ognisku. Ktoś przygotowywał posiłek piekąc świniaka nad ogniem, ktoś grał na harmonii lub gitarze, a jeszcze kto inny częstował własnoręcznie pędzonym napitkiem. Taka forma spędzania czasu odbudowywała morale, poprawiała humor i dawała nadzieję na lepsze czasy. Trzeba przyznać, że to już tylko krok od rodzinnych spotkań przy grillu, które znamy do dzisiaj.
Narodziny współczesnego grilla
Gdy po II Wojnie Światowej gospodarka zaczęła dźwigać się, popularną rozrywką stały się wspólne pikniki na świeżym powietrzu. Ameryka lat 50. i 60. to istny boom, gdzie na łonie natury odpoczywały całe rodziny klasy średniej oraz coraz częściej wyższych klas społecznych. To właśnie w tym czasie pojawiły się pierwsze modele klasycznych grillów węglowych. Z czasem szaleństwo grilla opanowało cały świat.
Grillowa rewolucja
Dziś prawie każdy choć raz w życiu jadł potrawę z grilla, choć trudno uwierzyć w to, by po jednym razie ktoś mógłby zrezygnować z tego smaku dobrowolnie, bez względu czy preferuje grillowane ryby, drób, czerwone mięso czy też warzywa i owoce. Grillowanie przez swoich zwolenników wynoszone jest do rangi sztuki. Pojawiają się innowacyjne rozwiązania i technologie. Jedną z marek, która nie boi się innowacyjności, jest Broil King, który co roku wprowadza nowe modele grilli gazowych i węglowych. Mnogość akcesoriów pozwala przygotować każdy rodzaj posiłku od śniadania przez obiad, deser, aż po kolację i to nie tylko od święta, a zawsze, wtedy kiedy najdzie Cię na to ochota.
Tak jak codziennością było pieczenie steków z mamuta przez naszych przodków, tak i dziś grill już dziś może stać się dla Ciebie codzienną przyjemnością.
Smacznego!
Grill Broil King Regal Pellet 500
Grill gazowy Broil King Gem 320
