Mięso, które w ostatnich latach przeżywa renesans, choć wielu osobom nadal kojarzy się z czymś mało dostępnym i osiągalnym tylko dla elit. A przecież coraz częściej dziczyzna dostępna jest w dziale mięsnym okolicznego marketu. W związku z powyższym, czas wrzucić na ruszt dzikie mięso!
Dziczyzna to bardzo szerokie pojęcie, pod którym kryje się mięso pozyskiwane z dzików, saren, jeleni czy też danieli, czyli tak zwana dziczyzna gruba. Do drobnej dziczyzny zaliczamy zające i dzikie króliki. Nie można zapomnieć także o dzikim ptactwie. Bażanty, kuropatwy, przepiórki oraz dzikie kaczki goszczą na stołach smakoszy od wieków.
Samo zdrowie!
Śmiało można powiedzieć, że potrawy z dziczyzny należą do specjalności kuchni polskiej. Pełne aromatu dania pieszczą nasze podniebienia od wieków, a co ważniejsze, mięso to jest bardzo chude i niskokaloryczne. Niewielka zawartość cholesterolu i tłuszczu oraz bogactwo białka, oraz witamin z grupy B sprawia, że aż się prosi, aby włączyć je do diety każdego miłośnika grilla.
Czy dziczyzna nadaje się na grilla?
Oczywiście, że tak! Co prawda przygotowanie smacznej dziczyzny na grillu wymaga doświadczenia i wiedzy, szczególnie w przypadku tradycyjnego grilla węglowego. Jednak nowoczesne grille gazowe, pozwalają na precyzyjną kontrolę temperatury rusztu, co znacznie ułatwia zadanie przygotowania „dzikich dań”. Broil King w swojej ofercie posiada także termometry, dzięki którym przygotowując dziczyznę wiemy jaką temperaturę mięso ma w środku oraz inne akcesoria ułatwiające przygotowania doskonałych dań. Posiadając grill gazowy mamy wszystko czego potrzebujemy by nasza dziczyzna porwała nas harmonijną kompozycją aromatów, w najzdrowszy i najsmaczniejszy sposób znany ludzkości.