Czyszczenie grilla, czyli najmniej lubiana czynność z wszystkich tych, które wiążą się z czymś tak przyjemnym, jak wspólne grillowanie z rodziną i przyjaciółmi w słoneczny dzień i pałaszowanie pysznych potraw. Niestety wszystko, co dobre się kończy, a my stoimy przed nie lada wyczynem pod postacią przypalonego tłuszczu i resztek zwęglonego mięsa. Tak więc szczoty w dłoń i szorujemy!
Po co czyścić grilla?
Wśród niektórych amatorów grillowania krąży błędna opinia, że grilla nie trzeba czyścić, gdyż brud się wypali. Po części jest to prawda, jednak pozostawienie zwęglonego tłuszczu na rusztach sprawi, że w przyszłości do naszego jedzenia dostaną się toksyny, a gromadzące się na niedopalonych resztkach jedzenia bakterie, mogą być przyczyną nieprzyjemnych konsekwencji w naszym układzie trawiennym.
Prócz najistotniejszych kwestii zdrowotnych, regularne czyszczenie grilla przedłuża jego żywotność. To kolejny powód, by robić to po każdym spotkaniu. Nikt nie lubi wydawać pieniędzy, gdy tego nie musi robić. Szczególnie jeśli posiadamy markowego grilla, jakim jest Broil King. Cena naszego sprzętu nie jest mała i z pewnością ucieszy nas fakt, że możemy z niego korzystać przez wiele lat, jeśli tylko odpowiednio o niego zadbamy.
Czyszczenie Grilla Węglowego
Czyszczenie grilla węglowego potrafi być zmorą. Aby wykonać to zadanie prawidłowo, postępuj zgodnie z poniższymi wytycznymi:
- Wypalanie tłuszczu i resztek — wysoka temperatura zwęgla pozostałości, dzięki czemu znacznie łatwiej je usunąć w kolejnym etapie. Najlepiej zrobić to zaraz po zakończonym grillowaniu pozostawiając ruszt na najniższym poziomie względem żarzącego się jeszcze węgla drzewnego.
- Usunięcie resztek węgla i popiołu — chociaż wiele osób pozostawia resztki węgla drzewnego i popiołu na tak zwany „następny raz”, to znajdzie on lepsze zastosowanie, np. w ogrodzie jako nawóz, bogaty w minerały składnik kompostu, środek na niepożądane ślimaki.
- Czyszczenie rusztu — wiemy już, że ta czynność musi zostać wykonana obowiązkowo, w końcu chodzi o nasze i naszych gości zdrowie. Jeśli ruszt jest zabrudzony w niewielkim stopniu, wystarczyć nam do tego celu odpowiedni detergent, gąbka lub szmatka. W przypadku silnych zabrudzeń należy posłużyć się specjalnymi szczotkami. Wśród akcesoriów marki Broil King przygotowano bogatą ofertę szczotek, drapaków i innych narzędzi, dzięki którym z łatwością wyczyścimy ruszt, który cały zaszedł zwęglonym tłuszczem.
- Czyszczenie obudowy grilla — gdy grill jest już zupełnie chłodny możemy przejść do czyszczenia obudowy. Dokonujemy tego wilgotną szmatką.
- Konserwacja grilla — gdy kończymy sezon należy przeprowadzić konserwację grilla. W tym celu dokładnie myjemy grill, spłukujemy i suszymy. Żeliwny ruszt pokrywamy warstwą oleju jadalnego. Grill przechowujemy w suchym miejscu lub jeśli pozostaje on na zewnątrz, chowamy go do dedykowanego pokrowca.